Stakingen openbaar vervoer in februari, maart en april

Aangekondigde stakingen openbaar vervoer

Vakbonden FNV en CNV hebben hun leden opgeroepen om te staken op woensdag 22 februari en vrijdag 24 februari 2023. Jouw bus of trein rijdt hierdoor mogelijk niet, of niet op tijd. Wij weten helaas pas kort van tevoren welke ritten uitvallen. Plan je reis daarom kort van tevoren of regel alternatief vervoer. 

Veel gestelde vragen

Hoe weet ik of mijn bus rijdt?

We weten helaas pas kort van tevoren welke bussen kunnen rijden en welke niet. Dit hangt er namelijk vanaf hoeveel medewerkers -die die dag dienst hebben- gaan staken.

Hoe krijg ik informatie over welke bus rijdt en welke niet?

Plan je reis zo kort mogelijk voor vertrek via onze reisplanner of via 9292.nl voor actuele reisinformatie. Ook vermelden we bijzonderheden op deze website.

Geld terug bij een (bus)staking

Het kan voorkomen dat je als reiziger tijdens een staking geen gebruik hebt kunnen maken van onze diensten, terwijl je hier wel voor hebt betaald. In het geval van zo'n 'vooruitbetaalde reissom' heb je mogelijk recht op een (gedeeltelijke) terugbetaling.

Wanneer kom ik hiervoor in aanmerking?

Wanneer je niet hebt kunnen reizen als gevolg van een wettelijke algehele staking van langer dan een dag aansluitend, zullen we naar redelijkheid van je verzoek overgaan tot een terugbetaling van de vooruitbetaalde reissom voor de duur van de staking. Van een algehele staking is in de meeste gevallen geen sprake, omdat wij vaak nog steeds in staat zijn om een gedeelte van onze dienstregeling uit te voeren.

Eventuele overige kosten, zoals extra gemaakte brandstofkosten of taxikosten worden niet vergoed. Ook is het niet mogelijk om restitutie voor de stakingen in 2022 aan te vragen. Dit waren geen landelijke stakingen.

Voorbeelden van vooruitbetaalde reissommen zijn:
  • Maand/Jaarabonnement
  • e-ticket op datum

Let op: heb je een OV-studentenkaart of reis je op rekening? Dan kom je in dit geval niet in aanmerking voor restitutie.

Welke partijen onderhandelen met elkaar over de cao OV?

De onderhandelingen over een nieuwe cao vinden plaats tussen vakbonden FNV en CNV en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, Transdev (moederbedrijf van onder meer Connexxion, Breng en Hermes), EBS, Keolis Nederland, Qbuzz en RET.