Ook tijdens de avondklok blijft het OV beschikbaar voor essentiële reizen.

Over het coronavirus

Om verantwoord reizen in het OV mogelijk te maken, vragen we onze reizigers om zich aan de landelijke spelregels te houden.
Voor heel Nederland geldt een strengere lockdown om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Reis alleen met het OV als het noodzakelijk is. Lees meer...

De landelijke spelregels in het kort:

 • Reis alleen met het OV als het noodzakelijk is
 • Mijd drukte: reis zoveel mogelijk buiten de spits
 • Maak in het OV gebruik van een niet-medisch mondkapje (verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar). Zet het mondkapje op voor je instapt
 • Houd rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte waar mogelijk

Avondklok

Het openbaar vervoer blijft overdag en in de avond, ook tijdens de avondklok, beschikbaar voor reizigers die een noodzakelijke reis moeten maken. De verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis wel of niet noodzakelijk is, ligt bij de reiziger.

Dienstregeling

De bussen van OV Regio IJsselmond rijden sinds 20 december 2020 de vakantiedienstregeling. Scholierenlijnen met 600-serie lijnnummers rijden dan niet (behoudens enkele uitzonderingen, zie hieronder), op sommige lijnen rijden er minder bussen in de spitsuren.

In principe geldt de vakantiedienstregeling in ieder geval tot en met 27 februari 2021. Voor eindexamenleerlingen en praktijkonderwijs rijden de volgende scholierenlijnen wel (deze rijden echter niet in de voorjaarsvakantie van 21 februari t/m 27 februari):
 • Lijn 663 Lelystad - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.
 • Lijn 674 Hoogeveen/Staphorst - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.
 • Lijn 679 Vollenhove - Meppel v.v.
 • Lijn 681 Urk - Emmeloord/Nagele - Kampen GSG Pieter Zandt v.v.
Buurtbus lijn 506 Wilsum – Hattem v.v. rijdt tot nadere aankondiging niet.

De volgende ritten van lijn 160 rijden niet van 23 januari t/m 9 februari:
 • Almere Stad vertrek 20.00 uur en 22.00 uur
 • Zeewolde vertrek 20.56 uur en 22.56 uur

Vanaf 1 juni is een mondkapje in het OV verplicht

Het gebruik van mondkapjes is sinds 1 juni in de ov-voertuigen voor reizigers verplicht. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen.

Veelgestelde vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen hieronder beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Kijk op de website van de Rijksoverheid:
Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen als ik reis met openbaar vervoer?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen zijn:
 • Was vaker de handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes.
 • Volg de instructies van onze medewerkers op.
 • Draag in de voertuigen een mondkapje. Sinds 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Vermijd drukte.
 • Wie mogelijk besmet is met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen zoveel mogelijk vermijden. De OV-bedrijven volgen de adviezen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus.
Ik heb geen mondkapje. Mag ik nog met het openbaar vervoer?
Het gebruik van mondkapjes is sinds 1 juni in OV-voertuigen voor reizigers en medewerkers verplicht. Je hoeft geen medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Je kunt een zelfgemaakt of een niet-medisch mondkapje dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende, het kapje moet goed aansluiten rondom de mond. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van mondkapjes.

Is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer?
Ja, sinds 1 juni 2020 is een niet-medisch mondkapje verplicht voor reizigers en medewerkers.

Hoe gebruik ik een niet-medisch mondkapje?
Lees de handleiding van de Rijksoverheid met uitleg over hoe je een niet-medisch mondkapje gebruikt.

Waarom moeten reizigers wel een mondkapje op en zien we OV-medewerkers zonder?
De vervoerders hebben met maatregelen, zoals het sluiten van de voordeur van de bus en het afsluiten van de stoelen achter de chauffeurscabine, gezorgd voor voldoende afstand. De afstand tussen chauffeur en reizigers is ruim 1,5 meter. Daarom is het dragen van een mondkapje voor de chauffeurs niet verplicht.

De chauffeur draagt overigens wel een mondkapje bij zich, voor het geval het nodig mocht zijn.

Welk type mondkapje heb ik nodig in het OV?
Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Je kunt deze ook zelf maken.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen? Je kunt een niet-medisch mondkapje onder meer kopen bij de apotheek of drogist. Je kunt wegwerp-mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. Je kunt ook een (katoenen) niet-medisch mondkapje kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Ik denk dat ik in aanmerking kom voor een uitzondering op de mondkapjesplicht. Hoe weet ik dit zeker?
Het landelijke beleid rondom (medische) uitzonderingen op de mondkapjesplicht vind je op de website van OV-NL.

Hoe zit dat met 1,5 meter afstand in het OV?

Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. In de voertuigen wordt geaccepteerd dat 1,5 meter niet altijd haalbaar is. Daarom wordt dit beleid in trein, bus, tram en metro versoepeld, in combinatie met het gebruik van mondkapjes, waarmee verantwoord reizen mogelijk is. Waar nodig helpen we je hierbij met aanwijzingen in of bij onze voertuigen. Op stations en bij haltes vragen we je om wel 1.5 meter afstand te houden.

Welke maatregelen nemen de openbaarvervoerbedrijven om besmetting te voorkomen?
Connexxion en andere vervoerders volgen de adviezen van het RIVM op. Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen.

Daarnaast worden reizigers gevraagd om vaker hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden op perrons, stations en bij haltes. Vanaf 1 juni zijn niet-medische mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.

Vanwege het coronavirus maak ik voorlopig geen gebruik van mijn abonnement. Kan ik mijn reisproduct vroegtijdig of tussentijds opzeggen?
We hebben de verschillende mogelijkheden per reisproduct voor je op een rij gezet.
Bekijk de mogelijkheden