Reis alleen als dat echt nodig is en draag een mondkapje. Zorg voor voldoende saldo op je OV-chipkaart of koop vooraf je kaartje.

Over het coronavirus

Vanaf juni is de capaciteit weer verhoogd, zodat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, het OV kunnen blijven gebruiken. We verzorgen een zo compleet mogelijke dienstverlening, binnen de beperkingen die de overheidsmaatregelen rondom de coronacrisis met zich meebrengen. Om verantwoord reizen in het OV mogelijk te maken, vragen we onze reizigers om zich aan de landelijke spelregels te houden.

De landelijke spelregels in het kort:

 • Reis alleen met het OV als dat echt nodig is
 • Maak in het OV gebruik van een niet-medisch mondkapje (verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar). Zet het mondkapje op voor je instapt
 • Houd voldoende afstand in onze voertuigen, ook bij het in- en uitstappen
 • Mijd drukte: reis zoveel mogelijk buiten de spits

Dienstregeling 2 juni

Sinds 2 juni rijden de bussen van OV Regio IJsselmond op werkdagen weer de normale dienstregeling, inclusief de scholierenlijnen. Er gelden enkele uitzonderingen:
 • Lijn 247 Harderwijk – Walibi v.v. rijdt niet.
 • Lijn 270 Steenwijk – Giethoorn – Blauwe Hand v.v. rijdt niet.
 • Buurtbus lijn 506 Wilsum – Hattem v.v. rijdt weer vanaf een nog nader te bepalen datum.
Plan je reis kort voor vertrek in de reisplanner voor de actuele dienstregeling.

Aangepaste serviceverlening

De serviceverlening in het openbaar vervoer is anders dan reizigers gewend zijn, om de verspreiding van het Coronavirus te beperken.

Vanaf 1 juni is een mondkapje in het OV verplicht

Het gebruik van mondkapjes is per 1 juni in de ov-voertuigen voor reizigers verplicht. De ov-bedrijven roepen reizigers op om ook nu al mondkapjes te dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen.

Achterin instappen

We verzoeken reizigers in de bus om via de achterdeur in te stappen én achterin in te checken. Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Met deze maatregel proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers.

Chauffeurs verkopen tijdelijk geen kaartjes

Reis met je OV-chipkaart of koop vooraf een ritkaartje als e-ticket.

Veelgestelde vragen

Naar aanleiding van de persconferentie van 6 mei, ontvangen we veel vragen. We hebben een aantal vragen hieronder beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Kijk op de website van de Rijksoverheid:
Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen als ik reis met openbaar vervoer?
Reis alleen met het openbaar vervoer als het echt niet anders kan. Mocht je met het openbaar vervoer reizen, dan zijn de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen:
 • Was vaker de handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes.
 • Volg de instructies van onze medewerkers op.
 • Draag in de voertuigen een mondkapje. Per 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Vermijd drukte.
 • Wie mogelijk besmet is met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen zoveel mogelijk vermijden. De OV-bedrijven volgen de adviezen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus.
Ik heb geen mondkapje. Mag ik nog met het openbaar vervoer?
Het gebruik van mondkapjes is per 1 juni in OV-voertuigen voor reizigers en medewerkers verplicht. Je hoeft geen medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Je kunt een zelfgemaakt of een niet-medisch mondkapje dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende, het kapje moet goed aansluiten rondom de mond. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van mondkapjes.

Is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer?
Ja, vanaf 1 juni 2020 is een niet-medisch mondkapje verplicht voor reizigers en medewerkers.

Welk type mondkapje heb ik nodig in het OV?
Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Je kunt deze ook zelf maken.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen? Je kunt een niet-medisch mondkapje onder meer kopen bij de apotheek of drogist. Je kunt wegwerp-mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. Je kunt ook een (katoenen) niet-medisch mondkapje kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Hoe zit dat met 1,5 meter afstand in het OV?

Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. In de voertuigen wordt geaccepteerd dat 1,5 meter niet altijd haalbaar is. Daarom wordt dit beleid in trein, bus, tram en metro versoepeld, in combinatie met het gebruik van mondkapjes, waarmee verantwoord reizen mogelijk is. Waar nodig helpen we je hierbij met aanwijzingen in of bij onze voertuigen. Op stations en bij haltes vragen we je om wel 1.5 meter afstand te houden.

Ik heb een kwetsbare gezondheid. Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?
Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, kun je voorlopig beter niet met het openbaar vervoer reizen. Moet je toch ergens dringend zijn en heb je geen eigen vervoer? Vraag dan om hulp in je omgeving of reis per taxi.

Welke maatregelen nemen de openbaarvervoerbedrijven om besmetting te voorkomen?
Connexxion en andere vervoerders volgen de adviezen van het RIVM op. Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen.

Daarnaast worden reizigers gevraagd om vaker hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden op perrons, stations en bij haltes. Vanaf 1 juni zijn niet-medische mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.

Vanwege de coronamaatregelen kan ik geen kaartje kopen bij de buschauffeur. Wat nu?
Achterin instappen betekent inderdaad dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom met de OV-chipkaart. Je kunt je OV-chipkaart online opwaarderen.

Geen OV-chipkaart? Kies dan voor een e-ticket. Speciaal voor deze bijzondere situatie zijn er losse ritkaartjes te koop in onze e-ticketshop.

Tijdelijk reizen kinderen tot en met 11 jaar gratis mee met een reiziger van 18 jaar of ouder die een geldig vervoersbewijs bezit. Er mogen maximaal 4 kinderen per betalende reiziger meereizen.

Wanneer kan ik gebruik maken van het openbaar vervoer? Wat betekent een ‘noodzakelijke’ reis?
Reis alleen met het openbaar vervoer als het echt nodig is en je geen ander vervoer hebt. Zo kunnen we zorgen voor voldoende plek voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers, supermarktmedewerkers en andere mensen die voor hun werk moeten reizen. Is je reis echt noodzakelijk en heb je geen andere reismogelijkheden? Dan kun je met het ov reizen. Denk bij ‘noodzakelijk’ aan de volgende situaties:
 • Je hebt een afspraak in het ziekenhuis.
 • Je bent mantelzorger voor iemand in uw omgeving.
 • Je moet aanwezig zijn bij een uitvaartplechtigheid.
 • Je moet een schoolexamen afleggen.
Neem altijd de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, zoals voor en na de reis handen wassen, geef elkaar de ruimte en 1,5 meter afstand houden op de stations, perrons en bij de haltes. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is per 1 juni verplicht.

Vanwege het coronavirus maak ik voorlopig geen gebruik van mijn abonnement. Kan ik mijn reisproduct vroegtijdig of tussentijds opzeggen?
We hebben de verschillende mogelijkheden per reisproduct voor je op een rij gezet.
Bekijk de mogelijkheden